Sing together in Africa

Psychloog Anne maakt lied voor school Rwanda
“Oewawanana djagonasee, oewawanana fasjee”. Leerlingen van Mytylschool Roosendaal zingen enthousiast mee met het nummer dat Anne van Willegen, psycholoog op school, componeerde. Het is speciaal bedoeld voor leerlingen van de school in Rwanda, met wie de Mytylschool samenwerkt. Anne: “Muziek zorgt voor welbevinden en verbinding.”
Anne is één van de collega’s van school die in het voorjaar van plan zijn op werkbezoek in Rwanda te gaan. “Ik heb me afgevraagd wat ik als psycholoog in een niet-westers land kan betekenen. Het leek me goed iets te doen waar kinderen blij van worden, dan voel je je ook goed. Op mijn 18e heb ik getwijfeld, conservatorium of psychologie. Het is het laatste geworden, maar dit leek me een mooi moment om mijn grote hobby muziek erbij te pakken.”
Logopedisten dachten mee
Anne ging aan de slag en schreef een tekst. Met fantasiewoorden, in samenwerking met logopedisten Sanne Segers en Annemarie Bierbooms van Bravis Ziekenhuis, die op school werken. “Zij hebben naar de Rwandese taal geluisterd en mij op basis daarvan een aantal klanken aangeleverd. Daarmee hebben we ‘woorden’ gemaakt, die door iedereen gezongen kunnen worden. Ook door peuters, en ook door kinderen voor wie praten niet altijd gemakkelijk is.”
‘Sing together in Africa’
Haar vader en een vriend tekenden mee voor de aanstekelijke muziek. “Mijn vader heeft een muziekstudio, daar hebben we het lied opgenomen. We hebben samen de melodie bedacht, hij op de gitaar en ik de piano.” Annes vader speelde alle gitaren in, een vriend alle percussie en Anne zong, met hulp van haar vader en zus.
Zo begon het. En inmiddels zingt de hele school ‘Sing together in Africa’, zoals het nummer heet. Fleur van de Watering en Mark Mennens, vakleerkrachten sport en bewegen, bedachten coole dansmoves op de muziek. Weken van oefenen volgden en eind november is er zelfs een filmpje van opgenomen.
“Iedereen is anders en komt aan bod”
Leerlingen van alle klassen zingen, dansen en bespelen instrumentjes voor hun leeftijdgenoten in Rwanda. “Ik wil laten zien dat iedereen anders is, iedereen aan bod komt en de meesten er blij van worden.” In april neemt ze de film mee naar Rwanda, om daar op school te laten zien. “En dan eens kijken of de leerlingen daar te porren zijn om het nummer ook te zingen en op te nemen. Niemand wordt chagrijnig van muziek, het verbindt alleen maar.”