Waarom de Mytylschool Roosendaal het leerlingvervoer zelf organiseert?

20210623-JOWA8989-website2

“Leerlingen hebben plezier doordat we vervoer zelf organiseren”

 

“Succes met je verjaardag vieren straks jongen!” Een van de vaste chauffeurs van onze school zwaait een leerling uit die naar binnen loopt. Het illustreert de voordelen van het leerlingenvervoer in eigen hand houden. Onze school regelt het zelf, als enige in Nederland.

 

Vaste chauffeurs leven mee

Dat betekent vaste chauffeurs, die de leerlingen kennen en meeleven met alle verhalen die langskomen in de bus. Ze komen op vaste tijden, weten van medicatie en wat te doen bij noodgevallen. Tussendoor informeren ze of het bezoek van oma gisteren gezellig was? Directeur Alice Geessinck: “Het zorgt ervoor dat leerlingen onderweg plezier hebben en uitgerust aan de lessen beginnen.”

 

Fijne busrit onderdeel goede schooldag

Het is de oplossing voor heel wat van de landelijke problemen die ouders constateren in het recente rapport ‘Kwaliteit leerlingenvervoer onvoldoende’, van Ouders en Onderwijs. “We zetten onze expertise óók in om het vervoer goed te organiseren”, aldus Geessinck. “School begint voor leerlingen zodra ze thuis de deur achter zich sluiten. Wij zorgen dat die start logistiek en inhoudelijk goed is. Een fijne busrit zien wij als onderdeel van een goede schooldag.”

 

Blij met gemeenten

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het busvervoer van leerlingen naar het speciaal onderwijs. Geessinck: “We zijn heel blij dat de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen, Rucphen en Halderberge het vervoer aan ons willen uitbesteden. We zien samen het belang om het zo goed mogelijk te regelen voor leerlingen. Het zou mooi zijn als andere regio’s daar hun voordeel mee kunnen doen.”

 

Voelsprieten uitsteken

“Met een beetje luisteren kom je al een heel eind”, vertelt Harrie van Dijk in ons magazine Trots. Hij heeft vanuit school het leerlingenvervoer op poten gezet. “Je hoort wat bij de koffie, je weet wat ouders vinden, wat de situatie van kinderen is. Ik praat hier en daar wat, steek mijn voelsprieten uit en dan kun je een mogelijk probleem direct de kop indrukken.” Lees op blz 16 en 17 van ons magazine Trots zijn verhaal.